Activităţile Clubului de Ştiinţe Terra- Vatra Dornei, laureate la nivel judeţean
În cadrul Parteneriatului cu C.D. Press- Bucureşti, elevii şcolii noastre- membrii ai Clubului de ştiinţe Terra sunt cititori ai Revistei şcolare ,,Terrra Magazin”, revistă ce a propus în Nr. 8 (212) o serie de activităţi pentru perioada Şcoala Altfel.
Am răspuns prezent propunerii, organizându-ne pentru punerea în practică (după alegerea la nivel de clasă) a trei dintre cele 20 de experimente inedite propuse: ,,Vulcanul care erupe” (clasele a VI-a A şi a VII-a A), ,,Exerciţiu de echilibru” (clasa a VI-a A) şi ,,Dropsuri şi jeturi carbogazoase” (clasele a VI-a A, a VII-a A, respectiv a VIII-a A).
Activităţile au presupus o informare prealabilă privind materialele necesare, elevii fiind organizaţi pe grupe, fiecare dintre aceştia având sarcini în cadrul grupului, pentru a prezenta apoi experimentul dorit.
,,Vulcanul care erupe”
-a pus în evidenţă misterele acizilor şi bazelor, folosind materiale comune, cu care ne întâlnim în viaţa de zi cu zi: sticlă de plastic, bicarbonat de sodiu, detergent de vase, colorant alimentar sau boia de ardei, oţet, tavă, nisip, apă caldă.
În sticla de plastic s-a pus apă caldă, colorant alimentar, detergent de vase şi bicarbonat de sodiu. Sticla a fost agitană, pentru a se dizolva bicarbonatul în apă. În jurul sticlei, poziţionată pe o tavă, s-a ,,construit” din nisip umezit un ,,con vulcanic”; prin gura sticlei ce reprezenta ,,craterul vulcanic” s-a turnat oţet alimentar, astfel având loc ,,erupţia vulcanică”- reprezentată de reacţia dintre un acid- oţetul alimnetar şi o bază- bicarbonatul de sodiu.
Elevii clasei a VII-a au pus în practică cunoştinţe dobândite la chimie, iar elevii clasei a VI-a au experimentat un domeniu nou, necunoscut, pe care îl vor studia abia anul viitor. Vulcanul din clasă a primit nume după cel din Insulele Hawai, care, coincidenţă, a erupt în perioada săptămânii 22- 26.05.2017, îmbinând noile cunoştinţe dobândite, cu cele de geografie, studiate anul şcolar trecut (în clasa a V-a, la Geografie Generală).
,,Exerciţiu de echilibru”
-a fost desfăşurat de elevii clasei a VI-a, ce au făcut ,,cunoştinţă” cu fizica în acest an şcolar. S-a pus în evidenţă centrul gravitaţional al obiectelor, folosind două fulculiţe, o scobitoare şi un pahar.
Cele două furculiţe metalice se îmbină, şi se sprijină pe scobitoare, care la rândul său a fost poziţionată pe gura paharului. Prin îmbinare, s-a dat furculiţelor un nou centru gravitaţional, elevii reţinând că acesta este reprezentat de punctul în care se află cea mai mare greutate a noului obiect, reprezentat de cele două furculiţe, încrucişate.
,,Dropsuri şi jeturi carbogazoase”
-experiment desfăşurat în curtea şcolii de către elevii celor trei clase din grupul ţintă, pune în evidenţă reacţia chimică dintre băuturile carbogazoase (s-a folosit Coca-cola zero zahăr, respectiv Cola-green) şi dropsurile mentolate.
Reacţia explozivă ce are loc se datorează sutelor de adâncituri minuscule de pe suprafaţa dropsurilor, care, în contact cu sucul formează un număr uriaş de bule, fiind acoperite cu o substanţă numită gumă arabică. Pe măsură ce dropsul se scufundă în lichid, se produc tot mai multe bule, reacţie fiind intensificată de aspartamul din băuturile dietetice. Elevii au conştientizat astfel importanţa combinării alimentelor şi băuturilor răcoritoare, văzând efectele acestora, concretizate prin jeturi de peste 1,5 m a sucului ce părea că ,,explodează”.
Mărturii ale participanţilor:
- ,,Activitatea de astăzi a fost interesantă, distractivă, cu un număr mare de participanţi. Am lucrat în echipă, ne-am ajutat, ne-am completat şi am învăţat lucruri noi. Abia aştept să descopăr noul obiect numit chimie...în clasa a VII-a.”
Acatrinei Iustin- clasa a VI-a A
- ,,Astăzi am ,,creat” un mini-vulcan...din substanţe aflate la îndemâna noastră zi de zi. Nu mi-am imaginat că peste tot e atâta ,,chimie”. Am experimentat lucruri noi şi abia aştept să pun în aplicare, împreună cu colegii şi prietenii, noi experimente inedite propuse de Revista ,,Terra”.
Popa Maria- clasa a VI-a A
Activitatea Clubului de ştiinţe Terra ,,Ştiinţa în experimente inedite” a fost laureată la Concursul Naţional ,,O activitate de succes în Şcoala Altfel” 2017, faza judeţeană, participând la faza naţională a aceluiaşi concurs.
Prof. Acatrinei Irinel Mioara
Accesări: 1880